Over Mária Berns

Afbeelding invoegen
  Mária Berns - autodidactisch kunstenaar


In een periode waarin ik meer positieve energie kon gebruiken,
ben ik begonnen met het maken van kleurrijke en vrolijke kunst.
Dat leverde enorm veel energie op.
Het past bij mijn levensmotto: 'De toegang tot geluk ben je zelf'.
Met het beschikbaar stellen van mijn werk, hoop ik dat mijn positieve energie wordt doorgegeven.
 
 
Dat is ook mijn persoonlijke missie: vrolijke en kleurrijke energie door te geven aan hen die het kunnen waarderen en aan hen die het kunnen gebruiken.

De schilderijen zijn gemaakt met acrylverf of tekeninkt. Daarnaast maak ik zelf kunsthars objecten die ik beschilder met acrylverf. Het werken met kunsthars is behoorlijk intensief door het vele schuren wat nodig is en daarmee geeft het nogal wat rommel. Dat doe ik dan ook alleen maar in mijn Atelier in De Bilt.

Ik werk veel met de kleuren rood, oranje, paars en roze. Maar anderzijds ook veel met zwart/wit patronen met slechts één kleuraccent. Hoewel ik begonnen ben vanuit mandala-patronen, worden mijn werken nu steeds vrijer en abstracter. Het 'oog', een beeldmerk van 3 cirkels in de kleuren zwart en wit, is mijn persoonlijk yin-yang teken geworden. Het staat voor mij voor het leven en de verschillende fases die ik doorloop.

Mijn type werk heeft raakvlakken met kunststromingen zoals het Fauvisme en Optical Art (Op Art). Beide stromingen waarbij het zwaartepunt van het schilderen wordt gelegd bij aandacht voor het lijnen- en kleurenspel, en waarbij het scheppen van een esthetische voorstelling een doel heeft het leven een beetje mooier te maken en te veraangenamen. Abstracte kunst, opgebouwd uit repeterende simpele vormen en kleuren, dat als geheel een in 'vibrerend' beeld vormt en tot bijzondere visuele effecten leidt. Zelf zou ik mijn werk omschrijven als 'abstract art esthetica' en ik zie mijzelf als een Fauvist 2.0. Ik combineer een concept/boodschap, design en esthetiek, om tot een kunstwerk te komen dat iets positiefs bijdraagt aan deze hectische wereld.

Kunstenaars die mij inspireren zijn o.a. Henri Matisse, Friedensreich Hundertwasser, Yayoi Kusama, Takashi Murakami, Bridget Riley, Sol Lewitt, Jan van der Ploeg, Niki de Saint Phalle en Marianne Naerebout. Allemaal kunstenaars die veel kleur gebruiken en vrolijk werk maken, of strak esthetisch werk maken.

Het hoofdthema in mijn werk is 'regelmaat met onregelmatigheden'. Te vertalen naar 'de dagelijkse routine en de wens daar aan te ontsnappen'. Of nog breder: bewust te kiezen voor mooie momenten in je leven en daarvan te leren genieten. Het gebeurt geregeld dat, zodra mensen weten dat dit is wat ik met mijn werk wil communiceren, ze anders gaan kijken naar mijn werk. De eenvoudige en luchtige kleurcomposities krijgen dan een betekenislaag en er komt dan een gesprek op gang. Dat vind ik mooi om te ervaren.

Dat een kunstwerk iets communiceert vind ik een belangrijk punt als het gaat om kunst. Verder vind ik het persoonlijk belangrijk dat het aantrekkelijk is om naar te kijken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van individuele smaak en voorkeuren.

In 2011 ben ik begonnen met ontdekken via het schilderen van mandala's.
2012 Was voor mij een boeiend jaar, met de toevoeging van het werken met kunsthars en een Expositie in de maand maart in Doetinchem en in oktober/november in Bologna/Italïe. Verder ben ik veel met mensen in contact geweest op kunstmarkten door het jaar heen.
2013 en 2014 zijn voor mij een 'productiejaren'. Ik ben bezig met nieuwe projecten, zoals ook het beschilderen van zijden met strakke geometrische vormen.
En in 2015 heb ik veel geschilderd binnen het thema 'out of space'. Eind 2015 ben ik als lid toegelaten tot de kunstenaarsvereniging BeeKk.
2016 Ben ik goed begonnen met een solo-expositie 'Realistisch schilderen kan altijd nog ;-) ', met een mooie vernissage en heel veel leuke reacties.
In 2017 ben ik gevraagd voor deelname aan een gecombineerde expositie in het gemeentehuis van De Bilt, de zogenaamde 'Traverse expositie'.

Natuurlijk maak ik veel vrij werk, maar in de afgelopen jaren heb ik ook verschillende werken in opdracht mogen maken. Al met al vind ik het een spannend en boeiend proces en ga ik voorlopig door met ontdekken!

Ik hoop dat u van mijn werk geniet en dat het u energie geeft.

Mária Berns

- De toegang tot geluk ben je zelf. -    

FlyerOverMijnWerkMariaBernsGoForArt.pdf
 
Afbeelding invoegen Volg me op Facebook voor steeds de laatste ontwikkelingen.
 
Klik om terug te gaan naar Home